Interview: Antoine Viotto - Product Developer

Interview: Antoine Viotto - Product Developer

Interview: Antoine Viotto - Product Developer

Onze Antoine komt van origine uit ‘’La douce France’’! Hij heeft daar gestudeerd en gewerkt maar merkte dat hij meer spanning zocht. Toen begon zijn Nederlandse avontuur. NL werd niet over 1 nacht ijs gekozen… De criteria waren zeer helder: niet te groot cultuur verschil, goed klimaat (Euhh?!), mooie omgeving, hoge status op innovatie en de werkmethodiek moet krachtig zijn. Uit het onderzoek kwam Nederland toch wel naar boven ook vanwege zijn bezoek aan Delft tijdens de studie.

Antoine is zeker blij met zijn keuze voor Nederland maar een paar verschillen verdienen het toch wel om benoemd te worden. Wij vinden onze Nederlandse keuken best belangrijk, maar dit is niks vergeleken met de Frans cuisine. Het meest opvallend hierin is ons bammetje met kaas vergeleken Antoines lunch. Antoine eet gerust in de middag: Tagliatelle, zalm, garnalen, roomsaus, broccoli, ui’tje erdoor gesnipperd en afgetopt met een takje peterselie. Verschil moet er wezen.

Tevens een groot verschil zit hem in de werkethiek. In Nederland tellen uren en ontwikkeling. In Frankrijk tellen de uren niet, maar worden de fouten wel zeer groot belicht. De Nederlandse werkwijze laat Antoine wel meer ontplooien en daarmee groeien.

Het werkritme heeft in Frankrijk volgens Antoine het opvallende punt van de meestal 1,5 tot 2 uur durende pauze. Tevens krijg je 6 weken vakantie, dus dat lijkt erg fijn. Toch leert de praktijk dat het wel wat anders in elkaar zit geeft Antoine aan. Grappig is dat Antoine voornamelijk opmerkt dat het werkritme in Nederland niet persé verschillend is van Frankrijk, maar vooral heel bedrijfsafhankelijk. Bij de 4 bedrijven waar hij heeft gewerkt, waren er altijd verschillen te benoemen. Dus het werkritme is aardig hetzelfde maar die pauze mag volgens Antoine stiekem wel op de Franse wijze… 

Antoine-viotto.jpgAntoine is zeer helder en toch cryptisch over zijn toekomstplannen. Zijn verwachting was om max. 10 jaar in Nederland te blijven en hier carrière te maken. Met zijn vrienden heeft hij zijn ‘’next step’’ voor zijn terugkomst in Frankrijk al besproken. Een eigen bedrijf wil hij stiekem hierover wel kwijt, maar verder houdt hij het nog allemaal voor zichzelf. Voorlopig hoeven we hem nog niet te missen geeft hij aan. Gelukkig maar!

De tijd vliegt voorbij voor Antoines gevoel en zo merkt hij op alweer bijna 2 jaar voor Pi Development te werken. Zonder probleem kan hij vertellen in deze periode ook echt aan heel veel te hebben mogen werken en daar zeer tevreden over te zijn.

Antoine vindt dat een ‘’mooie project’’ aan een aantal eisen moet voldoen. Als je zijn eisen op een rijtje zet komt hij snel tot de conclusie dat zijn huidige project toch wel aan al deze eisen voldoet. Veel kan hij helaas niet kwijt op dit moment (top secret!), maar hij is een key factor om het team te laten groeien en duurzame relaties op te bouwen. Voornamelijk het feit dat als dit product uit is het echt een verandering in de wereld kan zijn, vind hij geweldig!

De werkwijze en het proces waar Pi Development zijn successen en mooie projecten mee ondersteunt is mede ontwikkeld door Antoine. Het vind het nog steeds een fijne en effectieve methode die goed zijn vruchten voor de relaties van Pi Development afwerpt. Dit heeft alles te maken met de eerste stap; probleemdefinitie. Daar zijn we echt sterk in en onderscheiden we ons geeft Antoine aan. In Frankrijk is de manier van werken een stuk meer gestructureerd en gefocust, maar de mensen zijn dan weer chaotische dan in Nederland. Dit bevalt Antoine wel, voornamelijk bij Pi Development is dit echt een speerpunt. Antoine zal nooit de quote vergeten die hij boven zijn bureau moest hangen bij een voorgaande werkgever om hem te herinneren aan hoe belangrijk de probleemstelling in kaart brengen is:

“If I had an hour to solve a problem, I'd spend 55 minutes thinking about the problem and five minutes thinking about solutions.”

De blik van Antoine kenmerkt zich als open en relaxed, echter als we vragen ‘’In welk segment hoop je nog eens een project te mogen doen?’’ krijgen we een iets fellere blik. Ik hoop niet, ik doe wat ik wil en ga daarvoor!

Antoine-viotto-2.jpgHet segment is minder van belang dan het gevoel van nut en een duurzaam karakter binnen een project. Wat Antoine nog wel heel gaaf zou vinden is een product met meer dan 1 functionaliteit. Dus bijvoorbeeld het segment Food & beverage of Duurzaam bewegen/reizen. Het eerste segment vanwege zijn emotie en passie voor eten en de combinatie met socialiteit van samen eten. Het tweede segment omdat van A naar B komen altijd belangrijk zal blijven.

Antoine vindt het interessant dat we naar zijn kernwaarde vragen binnen zijn werkzaamheden. Hij heeft dan ook een helder antwoord paraat:

  • Zelfstandigheid; Mijn werk moet snel en duidelijk kunnen worden overgenomen.
  • Teamspirit; Het team moet mij weten te vinden en op mij kunnen bouwen.
  • Toekomstgericht; Ik bouw altijd richting de toekomst binnen een duurzaam werkproces.
  • Eerlijkheid; Open communicatie op basis van vertrouwen.
  • Reflecteren; Probleemstelling goed in kaart brengen en dan pas acteren.

Corona heeft bij Antoine gelukkig weinig verandering teweeg gebracht voor zijn werk. Zijn werkritme en ethiek houdt hij altijd aan zowel op locatie als thuis. Terug naar 5 dagen per week op kantoor zal wel weer even wennen zijn als het zover is.

We sluiten graag af met een persoonlijk quote ook al is Antoine meer van de actie dan van de woorden… ‘’Iedereen is anders en alles is een kwestie van interpretatie’’ ofwel in het Frans ‘’ Tout est relatif’’.
Met deze wijsheid kan hij goed afstand houden van alleen zijn blik op zaken en staat hij open voor een heldere visie en blik op zijn werk.

Antoine, bedankt voor alle informatie! Wij hopen nog lang van je kritische maar zeker waardige blik te mogen genieten!