Interview: Hans Gutter - Senior Lead Product Developer

Interview: Hans Gutter - Senior Lead Product Developer

Interview: Hans Gutter - Senior Lead Product Developer

Hoe ben je bij Pi Development terecht gekomen? Was het direct een match?

Na mijn werk bij BeSafe was ik door een reorganisatie zonder baan en daarom belde ik Peter Komen op. Er was een vacature voor ontwerper die ervaring mee moest brengen. Door mijn werk bij verschillende ontwerpbureaus en ontwikkelafdelingen kan ik daar een goede invulling aan geven. Er was een goede match door de gevraagde verantwoordelijkheden en de geboden ambitie.

Wist je van kind af aan al wat je wilde worden? Hoe is die visie gelopen?

Ik wist tijdens de middelbare school al dat ik product ontwerper wilde worden. Na een bezoek aan de open dag van de TU Delft was ik helemaal enthousiast. De combinatie van rekenen en tekenen op het gebied van producten is erg leuk. Ik kon in Den Haag terecht op de eerste HTS IPO opleiding, die ik met veel plezier heb gevolgd. Omdat het een heel breed vak is, wordt het ook leuker naarmate je er meer over weet. Daarom heb ik aansluitend de Design Academy Eindhoven (arbeid en mobiliteit) in deeltijd naast mijn werk gedaan. Daarmee heb ik ook veel geleerd over het conceptuele begin van het ontwerpproces, wat vaak minder helder, maar niet minder belangrijk is om tot een goed product te komen.

Je komt vanuit een heel divers CV binnen. Wij werken met pijlers. Vind je het leuk specialistisch aan de slag te gaan, of liever generiek?

Mijn aanpak is erg generiek. Het proces begint bij het vaststellen van het juiste probleem. Tijdens het doorlopen van het ontwerpproces moeten de goede beslissingen worden genomen, waardoor er bijvoorbeeld geen onderdelen gedetailleerd worden voor productie, terwijl functionaliteit nog niet getoetst is. Het is een eigenschap van ontwerpers om te snel in oplossingen te denken, terwijl soms het probleem nog niet helder is. Als er overeenstemming is tussen klant en ontwerper, kan het proces goed doorlopen worden. Deze generieke aanpak is voor ieder product gelijk.

Waar zie je jezelf over 10 jaar staan in je carrière?

Als ontwerper van gave producten, maar zeker met een duidelijke focus op duurzaamheid. We zijn bezig met producten voor massa-productie, die uiteindelijk als afval eindigen. Dat moet zolang mogelijk uitgesteld worden door reparatie en service mogelijkheden en als dat niet meer lukt dan moet het afval zo minimaal mogelijk zijn na recycling. Ik wil in de aankomende jaren mij hierin verder bekwamen en zoveel mogelijk de kennis hierover delen.

Welk project uit het verleden blijft je altijd bij?

Een van de meest recente producten bij mijn vorige baan. Bij Besafe hebben we een kinderveiligheidsstoel ontworpen (de BeSafe Stretch) waarbij ook langere en oudere kinderen (tot ongeveer 7 jaar) bijzonder veilig vervoerd kunnen worden.

Welke pijler van Pi Development spreekt je het meeste aan en waarom?

Ondanks mijn generieke aanpak heb ik wel een grote passie voor mobiliteit. Mobiliteit is voor mij gelijk aan vrijheid, sport en ontdekken. Mobiliteitsproducten hebben te maken met constructie, materiaalgebruik, veiligheid, wet- en regelgeving, gebruiksgemak, duurzaamheid. Deze combinatie van randvoorwaarden maken het ontwerpen hiervoor leuk en uitdagend. Daarnaast hebben mobiliteitsproducten een grote invloed op de samenleving en in het verkeer. Met de veranderingen op dit gebied en transitie in duurzaamheid is het voor ontwerpers een interessante en brede pijler.

Wat zou je binnen het werkwijze proces van Pi Development willen aanpassen/upgraden als je cart blanche zou hebben?

Duurzaamheid een duidelijke plaats geven binnen het proces. Producten worden in het geheel beter als dat vanaf de start prominent meegenomen wordt. Zo is het gebruik van een type materiaal niet alleen goed voor de recycling, maar ook bij de inkoop en productie levert dat veel winst op. Repareerbaarheid van een product verlengt niet alleen de gebruiksduur van een product, maar zorgt ook voor een eenvoudige assemblage en daarmee lagere productiekosten. Reductie van gewicht van een product is vaak reductie van transportkosten en gebruikskosten, maar ook materiaalgebruik bij de productie. Zo wordt het gehele product beter door het goed toepassen van deze richtlijnen.

In welk segment hoop je nog eens een project te gaan doen?

Ik zou nog wel eens een heel eenvoudig product als een wasknijper willen herontwerpen. De kunststof wasknijpers zijn na een paar jaar aan het wasrek buiten bros en breken ze, waardoor ze veel afval leveren, houten knijpers vallen door hun constructie ook snel uit elkaar. Een eenvoudig product verbeteren voor innovatie is een leuk traject met wellicht een verrassende uitkomst.

Wat zijn jouw kernwaarden voor jouw werkzaamheden?

Samenwerken en kwaliteit. Het samenwerken met zowel klanten als collega’s staat voorop in mijn aanpak. Het luisteren naar de wensen van de klant en erachter komen wat het exacte probleem is dat opgelost moet worden is zo belangrijk. Vaak kunnen die wensen tijdens het proces ook wijzigen door nieuwe inzichten in het product, zodra de klant afbeeldingen en prototypes ziet en in handen heeft.

Teamwerk binnen een ontwerpproces is cruciaal om te kunnen leren van elkaar maar ook voor inspiratie, gezelligheid en samen grotere projecten te kunnen uitvoeren. Feedback op ontwerpen krijgen is essentieel om snel tot een goed eindresultaat te komen. Tot slot is kwaliteit een grote kernwaarde. Een product is onbruikbaar zodra de kwaliteit tegenvalt, waardoor alle energie en tijd van het ontwikkelproces geen waarde meer heeft.

Heb je een persoonlijke quote die je graag wilt delen/waar je naar leeft?

Met wind tegen moet je harder trappen. Soms zit het tegen, dan moet er een tandje bij.