Interview: Maurits Willemen - Concept Developer

Interview: Maurits Willemen - Concept Developer

Interview: Maurits Willemen - Concept Developer

Vandaag mogen we kennis maken met toch weer een heel bijzonder Pi-teamlid… Namelijk onze ‘mister Can do it all’ ofwel manusje-van-alles in het plat Nederlands: Maurits Willemen. Maurits kan niet alleen alles, hij motiveert ook graag iedereen om alles te kunnen. Voor je het weet, zit je in een brainstormsessie en word je opgezweept met een paar enthousiaste breinspelletjes om je uit je stoffige denkpatroon te trekken en in een ‘the sky is the limit-‘ mindset te komen. In 1 woord: heerlijk!

Verleden

Peter Komen en Maurits gaan way back in de tijd. Bij een gaaf productontwikkeltraject hebben ze de klik direct gevonden en die werkt nog steeds prima. Vooral de radicale pragmatische aanpak van Pi Development trekt Maurits wel goed. “Lekker no-nonsense-producten ontwerpen met een krachtig team. Dat maakt de samenwerking goed.”

Technische producten ontwikkelen was niet altijd de grote droom van Maurits. Eigenlijk wilde hij dolgraag naar de toneelacademie in Maastricht. “Helaas wilden ze mij daar niet aannemen…” Met de passie waarmee Maurits hier soms iets heel simpels uitlegt en uitbeeldt als bijv. een handdraaisirene uit de oorlog, snappen wij deze keuze van de toneelacademie totaal niet, maar dat is een onderwerp voor een ander moment. Om toch zijn creatieve geest te kunnen ontplooien heeft hij gekozen voor Industrieel Ontwerpen.

Een mooie les in zijn productontwerpleven heeft hij gehaald uit een ontwerp waar hij enorm van onder de indruk was, maar dat als project nooit is uitgerold: “Een couveuse met lage kostprijs, gemaakt van auto-onderdelen voor lokaal onderhoud, een perfect doel” Helaas had geen enkele beslisser er belang bij, dus het kwam niet van de grond. Hiermee is een belangrijk inzicht voor Maurits ontstaan “Werken mét en voor de gebruiker en niet vanuit de techniek.”

Dat couveuseproject  heeft overigens wel tot een stroom aan innovaties geleid die wél met de gebruiker werden afgestemd. Een warmhoudzak voor baby’s is hier een mooi voorbeeld van. Deze wordt geproduceerd bij een lokaal bedrijf in India en redt echt levens! “Een goede innovatie heeft behalve een helder doel ook iteraties nodig.”

Heden

Uiteraard erkennen we Maurits als een alleskunner maar we zijn ook benieuwd waar hij nou echt zijn energie uithaalt. Dit is voor Maurits niet in 1 facet te beschrijven, maar wel in 1 begrip: Lol! Samen werken met een team aan een product dat ook weer voor andere mensen is bedoeld, is voor Maurits belangrijk.

Gevraagd welk project binnen Pi Development hem op dit moment het meest is bijgebleven , zegt Maurits:  “Allemaal. Elk project is het allerbelangrijkste waar ik op dat moment aan werk”. En welke werkwijze binnen Pi zou Maurits willen veranderen? “Meer croissantjes.”

Toekomst

Over 10 jaar hebben er geen mega-veranderingen in zijn carrière plaatsgevonden. Vergelijkbaar werk, maar met nog duurzamere oplossingen lijkt Maurits wel wat.

Kernwaarden in zijn werk ervaart hij zelf niet heel bewust. Hij bekijkt alles per moment en streeft naar energie leveren aan het traject dat hij gestart is.

Tot slot

Als corona voorbij is heeft Maurits 1 simpele doelstelling: “Ik ga iedereen weer een hand geven.” Haha! Daar houden we je uiteraard aan, Maurits!

De quote waarmee Maurits wil afsluiten is waarschijnlijk een geintje in de hoop dat we gaan Google-translaten en een Easter Egg aantreffen. Of in de hoop dat we nooit Monthy Python hebben gezien en dus lekker lullig rücksichtslos overnemen dat het een zeer bekende quote zou zijn van Engelse filosofen uit de jaren 70… Je blijft scherp met Maurits! Nou daar komt hij dan:

“Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!”